ÚJSÁGCIKKEK - A VILÁGHÍRŰ EÖTVÖS CIRKUSZ... AZ ÖRÖK VARÁZSLAT NEMZETKÖZI SZTÁRVENDÉGEKKEL AZ EÖTVÖS CIRKUSZ

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

ÚJSÁGCIKKEK

MÜSOR

Szülinapos elefánt a jubiláló - Eötvös Cirkusz porondján

Izgalom, vidámság, különleges fellépők, szenzációs produkciók - ezt ígéri az igazgató.

Debrecen. Francia-, Török- és Olaszország meghódítása után ismét Magyarországon turnézik a világhírű Eötvös Cirkusz, mely idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. E jeles jubileum alkalmából különleges előadással készültek a nemzetközileg ismert és elismert cirkuszdinasztia tagjai és társulatuk fellépői. Circus Fantastico című gálaműsorukat először október 8-án (péntek) Debrecenben, a Tesco-val szemben felállított, vadonatúj ezer férőhelyes, fűtött sátrukban láthatja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közönség. A szenzációkban bővelkedő programról a néhány éve újjáalakult Eötvös Cirkusz társigazgatójával, Eötvös Susy-val beszélgettünk.

 

Debrecen. Unja már a sablonos szórakoztatóműsorokat a tévében? Hiába kapcsolgat semmi nézhető? Pedig igazán szeretne már egy jót kacagni, a körmét rágni izgalmában, vagy csak valami nem megszokott látvánnyal kényeztetni magát? Akkor irány a világhírű Eötvös Cirkusz! Hol máshol láthatna a feje fölött biztosítókötél nélkül "balettező"légtornászokat, a porondon vágtázó lovakat rajtuk halált megvető bátorságú akrobatákkal, s akkor még az india elefántokról nem is beszéltünk. Rögtön három is várja az idén 90. születésnapját ünneplő Eötvös Cirkusz közönségét Debrecenben a Tesco-val szemben felállított fűtött sátorban október 17-ig. - Egész életünket a szórakoztatásra tettük fel, s mindig arra törekszünk, hogy a közönség százszázalékig elégedetten, és valóban élményekkel feltöltődve hagyja el a sátrunk. Egy kiváló előadás öröm a publikumnak és öröm az abban résztvevő művészeknek is, hiszen azon a napon is sikerült megnevettetni, elkápráztatni, s ami talán a legfontosabb a hétköznapokból kiszakítani a hozzánk betérőket - mondta lapunknak Eötvös Susy, a cirkusz társigazgatója. - Idei előadásunk valóban sokszínű az abban szereplő legkülönfélébb művészeknek köszönhetően. A kupolát meghódító légtornászoktól, az unikumnak számító lábzsonglőrig számos produkciót láthat a közönség. Az olasz Togni család vágtázó lovakon alkotott emberpiramisa ugyanúgy siker, mint a Duó Eötvös zsonglőr száma. Persze a gyermekek és a felnőttek számára is talán a legnagyobb élményt az indiai elefántok "tánca" jelenti. A három "hölgy" vezényletére, s meglovaglására az olasz cirkuszdinasztiák egyik legnagyobbja, a Togni "vállalkozott" - mesélt műsorukról Susy. - Ez a produkció azért is különleges, mert a világon már csak kevés cirkuszi elefánt van, s ezért már csak néhány évig, évtizedig láthat a közönség ilyen kuriózumnak számító előadásokat. Utána - mivel az 1970-es évek óta tilos az elefántok behozatala - soha többé nem lép majd ilyen több tonnás tünemény a porondra, s mutatja meg mire is képes egy ormányos, ha valóban szeretik gazdáig - fűzte hozzá Eötvös Lóránd, aki a cirkusz igazgatása mellett maga is fellép különleges zsonglőrszámával.

Ki ugrik át a tüzes karikán?

Légtornász, bohóc, elefánt, zsonglőr, világhírű attrakciók - mi más kell a tartalmas kikapcsolódáshoz?

Debrecen. Sokféle állatot bírtak már rá a cirkusztörténelemben, hogy az emblematikus tüzes karikán átugorjon, de csak kevés ember vállalta a közönség efféle szórakoztatását. Már önmagában ez is érdekes lenne, de ha mindezt vágtázó ló tetején teszi, akkor az már igazi attrakció. Az olasz cirkuszdinasztiák közül kiemelkedő Togni család tagjait azonban nemcsak ez a produkció teszi feledhetetlenné. Európában azon kevesek közé tartoznak, akik elmondhatják: három tüneményes, összesen 12 tonnás elefánthölgy lesi minden szavukat. S, hogy e különleges csapatot hol láthatjuk? Nem máshol, mint az október 8-án Debrecenbe érkező, fennállásának az idén éppen 90. évfordulóját ünneplő Eötvös Cirkuszban. A világhírű magyar társulat azonban nem csak vengédművészei révén biztosítja a feledhetetlen szórakozást. Ifj. Eötvös Gábor segítségével, pontosabban előadásában olyan klasszikust elevenítenek fel, mint a híres Eötvös bohóc Van mááásik! című produkciója, mely generációkat kacagtatott, s tréfái még a mai gyermekeknek is ugyanolyan felhőtlen szórakozást hoznak, mint egykor szüleiknek. Persze egy színpompás, kétórás cirkuszműsor ennél még sokkal többet is tartogat. Artisták, zsonglőrök, légtornászok és állatszámok szórakoztatják majd az Eötvös Cirkusz közönségét.


Van mááásik! - avagy a tehetség öröklődik

Izgalom, vidámság, különleges fellépők, szenzációs produkciók - ezt ígéri jubielumi műsorunk. Az újdonságok mellett azonban olyan klasszikus számot is láthat a közönség, melyet hazánkban szinte mindenki jól ismer. Ifj. Eötvös Gábor édesapja Van mááásik! című nagysikerű produkcióját elevenítette fel - mondta lapunknak Eötvös Susy, megjegyezve: az est során Steve, a bohóc is garantáltan mosolyra görbíti majd az ajkakat. A kacagás mellett azonban az izgalomról is gondoskodott a társulat. - Három indiai elefánthölgy csodás produkcióját láthatják majd a nézők, a világhírű olasz Togni család "vezényletével" - árulta el az igazgató. S mindezzel még koránt sincs vége a Circus Fantastico sztárparádéjának. A két órás műsorban többek között a Budapesti Cirkuszfesztivál díjas Eötvös Lóránd előadása, a Porond Csillaga díjas Váradi Éva unikumnak számító lábzsonglőr produkciója és még sok meglepetés várja a jubileumi Eötvös Cirkusz közönségét.


Vágtázó emberpiramis a porondon

Három indiai elefánt tánca is színesíti az Eötvös Cirkusz jubielumi műsorát.

A gyermekek nyelvén szól, de a felnőttek lelkét is megérinti.
Debrecen. A cirkuszban mindig van valami megfoghatatlan nosztalgia, amit nehéz elcsípni a manézson, mégis belengi az előadások hangulatát. De amikor a porondon egy legenda elevenedik meg, az valóban elementáris erővel hat a közönségre. Pláne, ha a "jelenés" nemcsak külsejében hasonlít elődjére, de bája, humora és varázsa is olyan. Ez az érzés járja (járhatja) át azoknak a szívét, akik ifj. Eötvös Gábor édesapjától "örökölt" Van mááásik! című produkcióját nézik az Eötvös Cirkusz 90. jubileumi gáláján.


Varázslat pálca nélkül

Az előadás már-már egyszerű, bejön a porondra egy ősz bohóc flitteres kabátban. A varázslat akkor kezdődik, amikor felnéz. Minden mozdulatából árad a szeretet. S ekkor olyat tesz, amit csak kevesen. Nem a felnőttekhez szól. Nem. A gyermekek felé fordul, s a playstation-ön nevelkedett rosszcsontok figyelme szinte azonnal ráösszpontosul. Először csak félénken válaszolgatnak az addig fegyelmezett lurkók, hogy a sokadik kérdésre belelendülve már torkuk szakadtából kiabálják: igen! (A kérdés az volt, mindenki itt van?) S miközben a kicsik felszabadulva kacagnak Eötvös bohóc "cakk-cakk" mozdulatán és hangján - követelve azt minden zeneszerszám elővarázslása után -, addig a felnőttek is visszaváltozhattak gyermekké, hiszen a szemük előtt elevendett meg fiatalságuk egyik nagy sztárja. Eötvös Gábor világhírű produkcióján generációk nevelkedtek, szórakoztak, s bár évekig talán szóba sem került, elég volt egy öltözet, hang, mozdulat az ifjabbiktól, hogy a legenda újra életre keljen. Nem csoda hát, ha a sátorból kifelé tartva nemcsak a kicsik duruzsolták átszellemülten "cakk-cakk", de apu és anyu is összekacsintva súgta a "varázsigét". Ezt átélni nem kis ajándék, pláne ha az embernek mást sem kell tenni érte, mint elmenni a cirkuszba, ami ráadásul ugye "házhoz jön".


(Forrás: Hajdú-bihari Napló - Fabók Ágnes)

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz