TÖRTÉNET - A VILÁGHÍRŰ EÖTVÖS CIRKUSZ... AZ ÖRÖK VARÁZSLAT NEMZETKÖZI SZTÁRVENDÉGEKKEL AZ EÖTVÖS CIRKUSZ

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

TÖRTÉNET

 
 


 

CIRKUSZUNK TÖRTÉNETÉRŐL ...

A Család története úgy kezdődik, mint egy mese. Volt egyszer 5 generációval ezelőtt egy ember, akit megfertőzött a cirkusz világa. Családja azóta sem tud szabadulni ettől a varázstól, 1894 Tavaszán egy cseh cirkuszdinasztia a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával.

A családban volt egy gyönyörű szép leány Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó ifjú látogatott el a cirkuszba, Báró Eötvös Ferencz.

Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek. Ferencz szülei nem fogadták el eme rangon aluli frigy lehetőségét, de nem volt mit tenni a szerelem erősebb volt mint a szülői akarat. A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott. Eleinte ügyintézőként hasznosította magát, később pedig saját számot tanult és mint drótkötél egyensúlyozó lépett fel a cirkuszban.

1920Házasságukból egy gyermek született 1894-ben Eötvös Nándor Aladár. Nándor 1920-ban megalapította saját cirkuszát az Eötvös Cirkuszt, mely egészen 1964-ig aktívan működött. 12 gyermeke született 5 fiú és 7 lány.A legidősebb és a leghíresebb közülük Eötvös Gábor a világhírű zenebohóc Jászai-díjas Érdemes művész a Magyar Köztársaság csillagrend kitüntetettje volt, aki az immár szállóigévé vált Van mááásik c. produkciójával szórakoztatta több generáció gyerekeit.Tehetségét a világ legnagyobb nevettetője Charlie Chaplin is elismerte. Fia Ifj. Gábor szintén Jászai Díjas zenebohóc apjához méltóan adja elő a tőle örökölt híres zeneszámot. Kisebbik fia Tibor a lányával Chilyvel 1993-ban újra alapította Az Eötvös Cirkuszt, mely éveken keresztül nagyon sikeres volt. Nándor másik fia aki szintén hírnevet szerzett magának Eötvös György volt, aki egy fantasztikus víziló számot adott elő ráadásul fia Ifj. György a víziló hátán szaltót ugrott. Ifj. Eötvös György jelenleg a Magyar Cirkusz és Varieté Művészeti vezetője. Nándor hatodik gyereke Eötvös József lánytestvéreivel Éva, Katalin, Cecília és Edit majd később családjával külföldön a világ számos nagy cirkuszában lépett fel. A Magyaros temperamentumú Csoportzsonglőrt lánytestvéreivel, a gumiasztal akrobata számot pedig Feleségével Krei Máriával és öccsével az addigra már felnőtt Ifj. Eötvös Nándorral adta elő.

Ezzel a produkcióval a Vatikánban is felléptek 1979-ben és személyesen II. János Pál Pápa gratulált nekik.1997-ben gyermekeivel megalapította a Fantázia Cirkuszt,mely éveken keresztül ugyancsak sikeresen működött. Az Eötvös család tagjai bejárták a földet, megtelepedtek számos országban sikert és elismerést szereztek mindenütt. Ám ahogy az ősök a múlt könyvébe írták be nevüket, az ifjabbak már a jövőébe akarják, ezért József gyermekei Susy a párjával az ugyan csak híres Wertheim cirkuszdinasztiából származó Ifj. Wertheim Istvánnal és Loránd a feleségével Eötvös-Wertheim Adriennel az Eötvös cirkusz alapításának 90. Évfordulója alkalmából az Eötvös Cirkuszt újraalapította. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően olyan műsort hoztak létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern fantáziadús koreográfiákkal.

De hogy a jövő nemzedéke se maradjon Eötvös Cirkusz nélkül máris itt az utánpótlás a legifjabb generáció Susy, kisfia Christofer valamint Loránd és Adrienn lánya Lorienn Anabell valamint Larissza személyében.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz